2010-01-22

Straffade Gud Haiti?

Mats Tunehag skriver i Världen idags ledare:
"Reportern Jacob Zetterman på Dagen hade en osaklig, och till synes djupt okunnig, artikel om Pat Robertsons uttalande om Haiti.
Zetterman anklagade Robertson för att tala ”svavelosande” och att han menade att haitierna straffades av Gud med en jordbävning. Men ser man på filmklippet där Robertson uttalar sig, är han lugn, vädjar om hjälp och förbön för Haiti. Han sätter sedan Haitis situation i ett större sammanhang, inklusive kulturellt och religiöst. Robertson ställer den högst rimliga frågan om varför Haiti är så hårt drabbat och fattigt, när grannlandet på andra halvan av ön är tämligen välmående. Kan det även finnas andliga (religiösa) förklaringar?
............
Det är en djupt bibliskt rotad tanke att hjälpa medmänniskor i nöd. Men det är lika bibliskt att inse att varje kultur har både goda och dåliga inslag, även den svenska och den haitiska.
Det är också en välgrundad kristen övertygelse att det finns en andlig värld och att det finns konsekvenser för olika ageranden. Men inte minst, det finns hopp och en Gud som kan förvandla människor, kulturer, samhällen och nationer."


Läs mer>>

Läs också bogostas blogginlägg>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar