2010-05-13

Sex smaklöst utan kärlek

Bitte Assarmo skriver i Världen idag:
"Två av tre svenska ungdomar mellan 15 och 20 år har haft oskyddat sex. Det avslöjar RFSU, som gjort en undersökning om de nordiska sexvanorna. En för hög siffra, anser de, och det har de ju rätt i. Men med tanke på att det är RFSU som i mångt och mycket har styrt sexualupplysningen under de senaste decennierna ger siffrorna anledning till en rejäl portion självrannsakan. Hur står det egentligen till med sexualupplysningen - och hur står det till med sexualmoralen?
Jag vet. Sexualmoral är fult, fel och förfärligt. Den som ens vågar andas om att man bör iaktta en viss försiktighet med sina utsvävningar blir genast kategoriserad som reaktionär och kärlekslös. Men bara för att ett ord blir omodernt innebär det inte att begreppet i sig mister sin betydelse. Det visar inte bara ovan nämnda siffror – utan också det faktum att svenskarna, enligt samma undersökning, är det folk som är mest missnöjda med sitt sexliv.
Det är inte det minsta förvånande. Sex och kärlek hänger så intimt samman att sexakten börjar halta betänkligt om man tar bort kärleken. Ändå är det just detta som skett, och fortfarande sker, i Sverige. Vi översvämmas av sex och av budskapet att sex uteslutande är vackert och fint. Men riktigt så enkelt är det inte."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar