2009-05-12

I korthet 12 maj

Färre norrmän tror på Gud i dag än 1991 (Dagen)
Allt färre norrmän tror på Gud, visar en ny undersökning som jämför hur det var 1991 och hur det ser ut i dag.
Sedan 1991 har andelen norrmän som uppger att de själva har en gudstro minskat från 78 procent till 68 procent. Samtidigt är det fler som betraktar sig som icke-troende. 10 procent sa så om sig själva 1991. Motsvarande siffra i dag är 18 procent.Undersökningen som genomförts av Stiftelsen Kirkeforskning, Kifo, visar också att 24 procent av de unga i åldern 18 till 34 år kallar sig icke-troende.

Ska kritik av islam tystas ned? (Världen i dag)
Kristian Steiner har fått frikyrkopengar för att granska Världen idags bevakning av islam och han har kommit fram till att tidningen stigmatiserar islam. Det är upprörande att man, med frikyrkopengar, försöker tysta en tidning, som vågar vara kritisk mot islam. Det är dessutom än mer upprörande att forskaren inte kan se den förföljelse som sker mot kristna i Mellanöstern. Problemet ska tydligen tigas ihjäl på samma sätt man tiger om detta i övrig svensk massmedia. Det är inte ett problem att Världen idag skriver om olika övergrepp som sker i islams namn, utan det stora problemet är att andra massmedia tiger och anpassar sig till en underdånig tystnad.

Jesus blottar vetenskapens dilemma (Dagen)
Med hänvisning till vetenskapen har genom åren många böcker publicerats där man försökt måla bilden av den historiske Jesus. Två aktuella böcker är Jonas Gardells "Om Jesus" och Michael Baigents "Jesusskrifterna". Dessa båda författare utgår båda från de senaste vetenskapliga rönen och ger samtidigt två diametralt motsatta bilder av den historiske Jesus. Detta visar dels det som vetenskapsfilosofer länge känt till; att vetenskapen har stora begränsningar när det gäller att få fram sann objektiv kunskap om tillvaron, dels det att den historiske Jesus tycks ha en förmåga att få subjektiviteten att snabbt ta överhanden.

Medlem eller lärjunge i församlingen? (Hemmets Vän)
Medlemsbegreppet i frikyrkoförsamlingar har debatterats inom Evangeliska Frikyrkan den senaste tiden. Även inom Pingströrelsen har frågan varit uppe till samtal i en pastorssamling nyligen. För EFK:s del har frågan hettat till med anledning av att Saronförsamlingen i Göteborg öppnat för medlemskap för personer som lever i homorelationer. Debatten har sedan fortsatt i tidningen Dagen och många känner sig engagerade. I en mening är det naturligtvis upp till varje enskild församling att avgöra hur man vill ha det, men själva debatten visar att saken berör hela frikyrkligheten.

Swärd och Gardell i möte om Jesus (Dagen)
Så möttes de äntligen. När Gardells bok "Om Jesus" just landat på bokdiskarna reste Swärd en del frågetecken på sin blogg och föreslog ett lunchsamtal. Och så blev det; lunch och samtal. Ingen debatt, mer nyfiket undrande kring den andres syn. Inte alltid överens, men ständigt lyssnandes.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar