2010-07-02

Plats för tro i Europa

Thomas Österberg skriver i Dagen:
"Sekulära stater måste ge utrymme att praktisera kristen tro och andra religioner
Skulle Sverige på sikt kunna tvingas ta bort korset ur flaggan för att det är en kristen symbol? Frågan verkar nästan absurd, men påståendet har väckts. Dagen berättade i går om hur 37 juridikprofessorer från 11 länder har hävdat en sådan möjlig utveckling efter Europadomstolens beslut förra året om att förbjuda krucifix i italienska klassrum. En ny hearing hölls i veckan.
Att diskussionen om Europadomstolens beslut fortfarande är i gång är ett hälsotecken för alla som värnar ett öppet och religiöst pluralistiskt samhälle.Liknande kontroverser har förekommit i Tyskland, Rumänien och Spanien. Här i Sverige anknyter debatten om skolavslutningar i kyrkan till samma rädsla för att konfronteras med religion.
I praktiken skulle det vara näst intill omöjligt att plocka bort allt som kan betecknas som religiösa symboler från offentliga institutioner och samhällsliv. Då får vi sluta ge skolbarnen påsklov, kasta ut adventsstjärnorna till jul, radera delar av den svenska sångskatten, förbjuda halsband med kors och så vidare."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar