2010-06-04

Humanitärt bistånd till Gazaremsan

Behövs humanitärt bistånd till Gaza, eller hade båtkonvojen helt andra avsikter? En god vän mailade denna redovisning från Israeliska ambassaden:
"Över en miljon ton humanitärt bistånd har kommer till Gaza från Israel under de senaste 18 månaderna vilket motsvarar nästan ett ton bistånd för varje man, kvinna och barn i Gaza. Förnödenheter för miljontals dollar fortsätter att flöda genom de israeliska humanitära korridorerna vilket resulterar i att det inte är någon brist på mat i Gaza.

Mat och förnödenheter skeppas från Israel till Gaza sex dagar i veckan. Varorna kommer genom biståndsorganisationer eller via Gazas privata sektor.

Stora kvantiteter av viktig mat, såsom babymat, vete, kött, mjölkprodukter och andra varor transporteras dagligen och varje vecka till Gaza. Gödsel som inte kan användas för att tillverka explosiva ämnen skeppas in till Gazaremsan regelbundet, liksom potatisväxter, äggprodukter, bin och utrustning till blomindustrin.

Under 2009 bara kom 738 000 ton mat och förnödenheter till Gaza. Bilder i lokal press visar fulla marknader med frukt, grönsaker, ost, kryddor, bröd och kött tillräckligt för 1.4 miljoner Gaza-bor.

Under en typisk vecka koordinerar IDF, Israels Försvarsstyrkor, överförandet av hundratals lastbilar som innehåller 15 000 ton förnödenheter. Under veckan som började 18 maj, 2010, kom mer än 100 lastbilar med djurfoder. 65 lastbilar frukt och grönsaker; 22 lastbilar socker, ca 27 lastbilar kött, kyckling och fisk och 40 lastbilar med mjölkprodukter. Inför helger ökar Israel transporterna.  Under Ramadan och Eid al-Adha, skeppade Israel in 11 000 boskapsdjur till Gazaremsan.

Medicinsk hjälp

Ingen palestinier nekas medicinsk vård i Israel. Om Hamas-regimen inte tillåter medicinsk vård i Israel, kan den israeliska regeringen inte göra något för att hjälpa patienten. Israel vill förenkla för alla som behöver medicinsk vård från Gaza såvida inte patienten är en känd terrorist eller liknande.

Israel upprätthåller en korridor för att överföra medicinska patienter ut ur Gaza och omkring 200 medicinsk personal går genom övergångarna varje månad. Israel hjälper också till att koordinera transfer av jordanska läkare till Gaza.

Under 2009 lämnade 10 544 patienter och deras följeslagare Gazaremsan för att få medicinsk vård i Israel. Dessutom utfördes 382 akuta evakueringar från Gaza för medicinskt ändamål.

Hadassah Medical Organisation i Jerusalem donerar medicin värt $3 miljoner årligen för vård av palestinier i Israel. Efter utbrottet av svininfluensan, vårdade tre israeliska sjukhus fall från Gazaremsan och 44.500 injektioner skickades till Gazaremsan.

Sedan 2005 har palestinierna utnyttjat medicinska arrangemang mer än 25 gånger för att utföra terrorattacker.

Medicinsk utrustning

Under 2009, fördes 4 883 ton medicinsk utrustning och mediciner in.

Under det första kvartalet 2010, skeppade Israel 152 lastbilar med medicinsk utrustning till Gaza. Under en typisk vecka (maj, 2010) kom 37 lastbilar med hygienartiklar till Gaza landsvägen. Dessutom skeppades en CAT scan-apparat nyligen till Gaza.

Under 2009, koordinerade Israel transfer av medicinsk utrustning för rörelsehindrade; rullstolar, kryckor och första-hjälpen-kits. Annan utrustning som skeppades till Gaza omfattar hjärtmonitorer, babymatnings-apparater, tandläkarutrustning, medicinska böcker, ambulansutrustning, proteser och sängar för nyfödda.

Byggnadsmaterial

Övervakad import av lastbilar med cement, järn och byggnadsmaterial såsom trä och fönster skickas regelbundet i koordinerat med internationella parter. Under det första kvartalet 2010, transporterades 23 ton järn och 25 ton cement till Gazaremsan.

Den 13 maj 2010, tillät Israel ungefär 39 ton byggnadsmaterial till Gaza för att bygga upp skadade sjukhus. Byggnadsmaterialet för al Quds-sjukhuset skeppades med fransk garanti för att byggnadsmaterialet skulle användas för att bygga upp sjukhuset igen och inte hamnade i Hamas händer för att användas för att göra höljen till raketer.

Den 24 maj 2010 öppnade Israel Keren Shalom-övergången så att 97 lastbilar med varor, inkluderande 6 lastbilar med 250 ton cement och en lastbil med 5 ton järn kunde anlända till Gaza.

Elektricitet

Enligt en FN-rapport från maj 2010, kommer 120 megawatt (över 70 %) av Gazaremsans elektricitet från det israeliska elnätet medan 17 MW kommer från Egypten och 30 MW produceras i Gaza citys kraftstation.

Under 2009 transporterade Israel 41 lastbilar med utrustning för upprustning av Gazas elnät.

Israel underlättar transport av bränsle över gränsen och vidhåller att bristen på köksgas beror på att Hamas överför denna gas till andra ställen för andra ändamål. Över 133 miljoner bränsle kom till Gaza från Israel under de senaste 18 månaderna.

Avlopp

Under det första kvartalet 2010, koordinerade FN och Israel transporten av utrustning för UNWRA för att uppgradera avloppssystemspumparna. Under 2009 kom 127 lastbilar med över 3.000 ton hypoklorit till Gazaremsan för att rena vattnen. Dessutom kom utrustning i 48 lastbilar för att förbättra sanitetsinfrastrukturen vilket ledde till en minskning av Beit Lahyas avloppsvattensninvå.

Ekonomi

USA, Israel, Kanada och EU har frusit Hamas regerings fonder sedan 2006 eftersom Hamas är klassad som terrororganisation. Israel har vidtagit åtgärder för att stödja handeln, banksystemet och den existerande finansmarknaden på Gazaremsan.

Gaza-borna producerar mycket av sin egen mat vilken omfattar oliver, citrus, grönsaker, Halal-kött och mjölkprodukter. Den huvudsakliga exporten från Gaza är snittblommor och citrus och handelspartnern är Israel, Egypten och Västbanken. Under 2009 exporterades 7.5 miljoner ton blommor och 54 ton jordgubbar från Gaza med Israels hjälp.

Under 2009 skickades 1.1 miljard shekel (omkring $250 miljoner) till Gazaremsan som ett led i de pågående aktiviteterna genom de internationella organisationerna och för att betala löner för den Palestinska Myndighetens anställda. 40 miljoner förstörda sedlar byttes mot nya sedlar och på begäran av den Palestinska Myndighetens fond transfererades 282,5 miljoner shekel från banker i Gaza till israeliska banker.

Evelyn Gottlieb
Informations- & PR-avd./Information & PR Dept.

ISRAELS AMBASSAD - EMBASSY OF ISRAEL"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar