2009-08-18

Brian Mclaren firar Ramadan!

Ängelholmspastorn Mikael Karlendal skriver i sin blogg:
"Den i kristna sammanhang kände författaren och skribenten Brian Mclaren ska i år fira den muslimska religiösa fastemånaden Ramadan tillsammans med några av sina anhängare. Jag blev uppmärksammad på det genom bloggen Aletheia.
......................
Det Mclaren och vänner gör är varken modernt eller postmodernt, det är urgammal, antik avgudadyrkan! Det predikar fel budskap till muslimen, fel budskap till svagare kristna syskon, och det är ett uttryck för småskuren, västerländsk, sekularistisk arrogans! Det är bara med västerländsk, sekulär arrogans som man kan säga att mat eller fasta betyder så lite i gudsdyrkan och religion!
Stefan Swärd har på sin blogg och i Världen Idag skrivit och recenserat en bok av Mclaren (
1234 - 5 - 6 - 7 ). I dessa artiklar och inlägg har han uttryckt stark kritik mot Mclarens teologi och övriga reflektioner. Och för det har Swärd fått uppbära mycket hugg och slag, spott och spe från ett flertal kommentatorer och skribenter. Se bl.a. de reflektioner som kommer till uttryck i Jaktlunds ( 1 - 2 ) blogg. Men Mclarens nya handlingssätt visar endast att Swärd har rätt i sin kritik av Mclarens teologi. Jag tolkar Swärd som att han inte anser att det är mödan värt att läsa Mclaren och att man gärna kan avråda folk med ont om bokläsartid att göra det, eftersom denne är en undermålig tänkare och teolog, en kristen ledare som leder sin hjord vilse, in i villolära. Mclarens ramadanfasta verkar ju uppenbarligen bekräfta denna kritik!
Jag tror säkert att Mclaren har gott syfte med det han gör. Men i detta fall betyder det goda syftet absolut ingenting. Handlingen i sig är så fel, att den måste fördömas i starka ordalag. En kristen får inte delta i främmande gudsdyrkan. Hela Bibeln är mycket tydlig på denna punkt. När det gäller detta finns inte utrymme för kulturell anpassning."


Läs hela inlägget>>

Läs också "Hellre fira Ramadan än sabbat …">>

Läs också Stefan Swärds kommentar: "Kan en kristen hålla Ramadan?">>

Läs också på den engelska sidan: BRIAN MCLAREN OF EMERGING CHURCH TO CELEBRATE RAMADAN >>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar