2009-07-21

Att tala sanning får konsekvenser

Mats Tunehag i Världen idag
Sanningen tål alltid att ifrågasättas. Får man inte ifrågasätta, kan man sannerligen ifrågasätta sanningshalten av det ifrågasatta. Det gäller läror, organisationer, statsapparater, religiösa eller politiska grupperingar. Blind lydnad krävs, åtminstone tystnad. Det kan handla om nynazistiska grupper, religiösa sekter, Nordkorea eller islams läror. Den som trots allt ifrågasätter, riskerar trakasserier, misshandel, uteslutning, fängelse och till och med döden.

Det sägs att krigets första offer är sanningen. Så är det nog förvisso. Dessutom för diktaturer alltid krig mot sanningen, för den är ett hot mot deras maktapparat. Den påtvingade tystnaden är öronbedövande i arabvärlden och Iran.”Iran är världens största fängelse för journalister och internet-dissidenter och landet håller på att bli världens farligaste plats för dem att verka i”, skriver Reportrar utan gränser den 12 juli.

Under den senaste månaden har över 40 journalister och bloggare fängslats i Iran. Den islamska regimen arresterade även den franska studenten Clotilde Reiss på Teherans flygplats den 1 juli och anklagade henne för spioneri. Hon hade bilder på demonstrationer i sin digitalkamera.
------------
Sanningen tål alltid att ifrågasättas och med sanning kommer frihet. Varför är arabiska, palestinska och iranska ledare så rädda för sanningen? Deras regimer skulle krackelera om sanningen kom fram. Det är sanningens konsekvens.

Läs mer i Världen idag>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar