2009-07-03

Att vinna hela världen – men förlora sin själ?

Eva Johnson skriver i Världen idag:
Han var en av de största, mest beundrade, mest välbetalda, mest begåvade, mest ensamma, mest olyckliga och vilsna människa som har funnits här på jorden på väldigt länge. Tidningarna har under de senaste dagarna svämmat över av reportage med detaljer kring Michael Jacksons förunderliga och märkliga liv.

Oavsett vad man tycker om popmusik eller dans så kan nog de flesta av oss, som någon gång har sett en video eller en filmsekvens från någon av Jacksons konserter, erkänna att han hade en begåvning som var någonting utöver det vanliga. Mitt i denna fantastiska framgångssaga var det emellertid uppenbart, att bakom alla pengar och stjärnglans fanns en djupt olycklig människa som brottades med skuggor och depressiva tankar. Hans liv utvecklades allteftersom till en enda stor ensam, tom och olycklig tragedi. En kulturjournalist sammanfattade Jacksons liv med orden ”hela världen kände Michael Jackson, men Michael Jackson kände ingen”.

Sällan har väl uttrycket ”att vinna hela världen, men förlora sin själ” kunnat personifieras på ett tydligare sätt av ett enskilt människoöde. Knappast någon enda människa skulle väl vilja byta öde med denna megastjärna – trots att han hade allt som man kan önska sig av mänsklig och materiell framgång. När man betraktar hans liv så blir det så uppenbart att lyckan aldrig kan köpas för pengar.

Läs mer>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar