2009-09-12

En mil extra med varandra …

"I stort tror jag därför att vi som tar bäring på vad Gud fordom har gjort har all anledning i världen att försöka förstå varandra bättre och sannare."
Från Aletheia:
"I gårdagens Svenska Dagbladet tar, Jayne Svenungsson, lektor i systematisk teologi vid THS, i en utmärkt artikel, upp några mycket intressanta tankar. Hon berör tanken om ”minnespraktiker”, en viktig infallsvinkel i både judendomen och i våra sentida väckelserörelser. ”Minnespraktiker” handlar om att referera tillbaka till vad Gud har gjort, och därmed också kunna se framåt och se vad Gud kan göra.

Jayne Svenungsson skriver: Ett av de starkast närvarande motiven i den judiska bibeln, tillika kristendomens Gamla testamente, är vad vi med ett modernt ord skulle benämna minnespraktiker. ”Men jag minns Herrens gärningar, jag minns dina forna under” skriver psalmisten som svar på sin egen modfälldhet (Ps. 77:12). Och när skräcken lamslår och hoppet sinar manar profeterna gång efter annan folket att inte glömma den Gud som i historiens gryning förlöst dem ur slaveriets bojor och som svurit dem sin trohet intill tidens yttersta dagar."


Läs mer från Aletheia>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar