2009-10-13

Vad medierna struntar i

Göran Greider skriver i sin krönika i Kyrkans Tidning om de svenska bankernas agerande i Lettland och nyhetsrapporteringen om detta:
"....Där härjade svenska banker – i synnerhet Swedbank, men också SEB – och satte i gång en lånekarusell som drev upp en våldsam finansiell bubbla. Den sprack förstås till slut, när finanskrisen brakade loss. Lettland befinner sig nu i fritt fall, sjukvård och skolor drabbas av svåra nedskärningar om regeringen genomför de besparingar som krävs för att landet ska få sina internationella hjälplån.

Men den rimliga vägen för Lettland vore att låta sin valuta flyta fritt så att den devalveras; det skulle kunna få ekonomin att återhämta sig. Den svenska regeringen vill inte det, för det skulle betyda att svenska banker som har intressen där skulle riskera stora kreditförluster. Om detta har det varit förvånansvärt tyst hela tiden. Varför? Det verkar som om svensk ekonomisk imperialism – det är det rätta ordet – inte så gärna tas upp av svenska medier. Jodå, SVT har sänt en dokumentär om den baltiska skandalen och svenska bankers skuld till krisen. Men det har skrivits för litet, för lamt och varit för tyst i frågan.När det kommer till kritan finns det en svensk, nationell agenda i nyhetsrapporteringen. Och frågan är: Finns den på fler områden?"

Läs mer>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar