2009-12-29

Demokrati och lära

Mikael Karlendal skriver i sin blogg:
"Konstaterar att en av frikyrklighetens Akilleshälar kommer till uttryck i en debattartikel i Dagen av Gunilla Hjälmåker, kommunikationschef, Svenska Missionskyrkan.
Svagheten är något som i många andra avseenden är något väldigt positivt, demokratin. Hjälmåker skriver att Dagen till viss del missförstått samfundstyrelsens beslut om att ändra sig vad gäller homovigslar, man har inte tagit tillbaka beslutet, bara skjutit fram det i avsikt att bredda beslutsprocessen! Det må väl vara lite hursomhelst med det, men problemet som jag ser det, är att artikeln andas en uppfattning som ser med stolthet på den egna starka demokratitraditionen i samfundet och gör kopplingar mellan det och hur man nu ska bearbeta och besluta sig i homovigselfrågan. Min poäng är nämligen, att man kan inte rösta om vad som är Guds uppenbarade vilja, vad som är rätt lära.
I den artikel jag refererar till skulle man lätt kunna få intrycket att SvM är ett politiskt parti där man nu ska rösta om hur partiet ska ställa sig till nyligen uppkommen politisk fråga. Visserligen under bön om Andens ledning, men i alla fall. Det är ett problem! Det låter som om vi i samfundet förfogar över Guds vilja och bestämmer vad Han ska tycka. Gud är den konstitutionelle monarken vars uppgift är att skriva på de beslut vi fattar. Med vår starka betoning på demokrati och varje individs fri läsning och tolkning av Bibeln inom frikyrkan, kan detta få ganska märkliga konsekvenser."

Läs mer>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar