2009-12-05

Kvinno- och mansrollen synas i Frälsningsarmén

Från Malmö högskolas hemsida:
"Är det moraliskt försvarbart att låta kvinnor bära uniform och musicera på gator och torg och låta män gråta offentligt? Det är en av många frågor historikern Johan Lundin och etnologen Fredrik Nilsson ställer sig när de närmare ska undersöka hur kön konstruerades i Frälsningsarmén.

De bägge forskarna, båda verksamma på Lärarutbildningen på Malmö högskola, ska under tre år forska kring hur feminiteter och maskuliniteter skapades och förhandlades i Frälsningsarmén mellan 1882-1921.

Hur blev ni blev intresserade av det ni kallar Predikande kvinnor och gråtande män? - Idén kläcktes egentligen efter att vi bägge var på en konferens University College i London, säger Johan Lundin. Det har forskats mycket kring arbetarrörelse och nykterhetsrörelse men väldigt lite kring den framväxande religiösa rörelsen Frälsningsarmén i Sverige.

- Ändå är Frälsningsarmén intressant då den till en början väckte starka protester och stort motstånd i samhället och snarast kom i konflikt med arbetarrörelsen. Den är också intressant eftersom det var unga ogifta kvinnor och män från arbetarklassen som lockades till rörelsen och därmed sprängde många gränser över vad som var tillåtet, samtidigt som de som personer skulle bilda sig egna identiteter."

Läs mer>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar