2010-01-09

Aggressiv ateism, den nya fundamentalismen

Kjell Axel Johansson skriver i Världen idag:
"Den aggressiva ateism som håller på att växa fram i västvärlden, har under de senaste åren uttryckt sig mer och mer fundamentalistiskt. Visserligen menar förespråkarna för den nya fundamentalismen att man bara kan använda den beteckningen på religiösa grupper, men det är att göra det för enkelt för sig.
Ordet har i dag förlorat sin ursprungliga betydelse, som innebar att man i vissa sammanhang ville komma överens om de mest grundläggande byggstenarna i den kristna tron. Sedan kidnappades ordet av mer kunskapsfientliga och sekteristiska grupper och blev i praktiken obrukbart som teologiskt begrepp.
Med tiden började man använda ordet om grupper som anser att de har den slutliga sanningen, med en övertygelse som inte låter sig påverkas av fakta, som misstror och misstänkliggör meningsmotståndare.
De aggressiva ateisterna går ännu längre. De idiotförklarar och demoniserar i princip alla som inte tror som de. Den 25 december skrev historikern Mikael Nilsson en debattartikel i Aftonbladet som han kallar ”ett ateistiskt stridsrop”, där han kritiserar det han kallar den religiösa propagandan i Sveriges Television."


Läs mer>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar