2010-01-22

Viktors enda julklapp

Från Svenska Journalen:
"Det här var Viktors enda julklapp. Den skickade svenska skolbarn till honom. Viktor och hans gravida syster bor i Europas fattigaste land - Moldavien. Av 25 000 paket landade ett i Viktors hem.

Hört talas om Transnistrien? Nej, det är inget sagoland även om namnet kan påminna om ett sådant. Transnistrien finns i högsta grad, det ligger i östra Moldavien och är en självstyrande del av landet. Här måste man passera en gränspostering för att komma in, och valutan är en annan jämfört med landet i övrigt.

Det är i Transnistrien vi befinner oss denna gråkalla vinterdag, när skolbarn ska få ta emot julpaket från barn i Sverige. Det är inte bara kallt ute - det är nästa lika kylslaget inomhus. Den stora gasledningen från grannen Ukraina som värmer husen i regionen är avstängd och människor sitter väl påpälsade i sina hem.

Det gäller också barnen i samlingssalen i skolan i staden Dubasari. Gasbråket har medfört att barnen är skollediga - men det hindrar dem inte från att komma till den stora julklappsutdelningen som Frälsningsarmén har ordnat."

Läs mer>>
Läs mer om Transnistrien>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar