2010-01-21

Delaktighet avgörande för kyrkans ekonomi

Stanley Sjöberg skriver i Hemmets Vän:
"Den ekonomiska osäkerheten i vår tid märks även inom församlingarna. Därför är det viktigt att varje församling har en sund, öppen, genomtänkt vision för kostnader och beräknat inflöde av offer och gåvor. En absolut grundläggande princip är då att medverka till delaktighet i beslut om utgifterna och med öppen redovisning.

För inte så länge sedan brakade en av Storstockholms mest uppmärksammade församlingsprojekt ihop som efter en jordbävning. Ledarskapet hade tagit allt för stor makt. Trots en sådan händelse utvecklas nu fler exempel på tillfälligt ”starka” ledare som fattar beslut om stora utgifter, med underskott och nya kriser. De kvinnor och män som förväntas att offra får inte vara med i de beslut som fattas. Man ska helt lita på ledaren.

Formats av statskyrkan
Sverige tillhör en kultur som formades av en statskyrka med Statens skatteindrivning som grund för prästernas och kyrkorådens ekonomi. Folket tillfrågades inte men krävdes på pengar utifrån politiska beslut. Väckelserörelsernas ideologi är helt annorlunda. I friska församlingar tar varje medlem aktiv del i en gemensam vision med gemensamma beslut, som då motiverar till gemensamma offer och arbetsinsatser. Frikyrkorörelsen är en folkrörelse som endast överlever genom att alla får vara delaktiga i de beslut som sedan ska fungera med offer och gåvor.De nya former som nu växer fram för ledarskap hämtar sina förebilder från näringslivet. I börsnoterade företag finns styrelser som fattar beslut utan samråd med de anställda. Starka ledare förväntar sig lojalitet och kräver förtroende utan insyn. En frisk församling respekterar den gemensamma bedömningen av Guds ledning och tilltal."

Läs mer>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar