2010-01-23

Guds lilla hjälpreda

Från Svenska Journalen:
"Möter du en hemlös, en missbrukare, en prostituerad eller skyddslösa asylsökande i Stockholm kan du fråga om de vet vem Inga Pagréus är. Sannolikheten att de svarar "ja" är stor.

I sexton år har Inga jobbat på Sergels torg och i kyrkan som finns mitt emot det stora köptemplet Åhléns mitt i Stockholms city. Här är nöden synlig, hemlösa kommer med sina kassar för att få en stunds värme i kyrkorummet, hungriga människor smyger fram till brödkorgen och tar några limpor. Människor i behov av samtal köar i bänkarna för att få ett enskilt samtal med diakonen Inga Pagréus.

Ingenting kan längre chockera henne.

För trettio år sedan fick hon en vision. Hon ville skapa en öppen kyrka, en plats där alla var välkomna. Där psykiskt sköra kunde växa till, där hemlösa fick mat och värme, där kristna människor kunde låta tron få konkreta konsekvenser.

I dag är visionen verklighet.

Vad är det då som Inga Pagréus, hennes tio medarbetare och ett oräkneligt antal volontärer, gör? Hur lyckas de skapa ett så starkt socialt engagemang att det ger genklang ända in i Kungliga slottet? I fjol fick deras arbete Kungens medalj och i år deltar Inga och Lisa - en av kvinnorna som Inga hjälpt - med böner i Drottning Silvias egen bönbok.

Svaret är lättstavat och kort. Bön.

Varje morgon inleds med en timmes morgonbön och varje dag avslutas med en bönetimme.

Inga vet att det inte går att kämpa mot våld, orättvisor och övergrepp i egen kraft. För att orka måste hon räkna med Gud, med någon som tar vid där hon själv inte orkar och kan."

Läs mer>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar