2010-02-18

Kristendomen i skolan

Från SEA:s nyhetsbrev (Svenska Evangeliska Alliansen):
I dagens morgoneko toppar nyheten om Skolverkets planer på att stryka formuleringar om kristendomens särställning i religionsämnet. I inslaget medverkar vår generalsekreterare Stefan Gustavsson och kommenterar även det faktum att över 700 brev och mejl (!) har inkommit till Skolverket i protest mot planerna. Lyssna på inslaget här.

Den stora proteststormen är en följd av SEA:s uppmaning till allmänheten att göra sin röst hörd i frågan. Tack för Ditt engagemang!

Under morgonen har även andra medier uppmärksammat frågan. Aftonbladet har intervjuat Stefan Gustavsson och genomför även en läsarundersökning, eller s k poll, på sin hemsida där man frågar läsarna om det är rätt att förändra kristendomens särställning. Var med och rösta på Aftonbladet här!

Utbildningsminister Jan Björklund debatterade även frågan med Lars Ohly i P1 Morgon. Jan Björklund markerade där att om förslaget äventyrar kristendomens särställning så kommer han att agera, vilket känns hoppfullt.

Nedan finner Du det pressmeddelande som har gått ut från oss under morgonen:

Skolverkets förslag gör ungdomar historielösa
- Om Skolverkets förslag till ny läroplan i religionsämnet realiseras så riskerar det att göra unga människor historielösa och utan möjlighet att förstå eller ta ställning till vår egen historia, kultur, musik, konst och litteratur. Då menar vi att man gör våra ungdomar en björntjänst.

Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare på Svenska Evangeliska Alliansen, i en kommentar till de förslag till förändringar i grundskolans kursplan i religionskunskap som Skolverket har arbetat fram.

– Det är självklart att elever skall undervisas om alla världsreligionerna, men vi kan inte blunda för kristendomens enorma kulturella påverkan under nästan 2000 år. Inom ramen för religionsämnet är det självklart att elever måste få möjlighet att upptäcka detta och på det sättet kunna förstå både sin historia och sin samtid.

Över 700 brev och mejl har strömmat in till Skolverket i protest mot de planerade förändringarna i religionskunskapsämnet. Något som bland annat har att göra med den uppmaning till protester som Svenska Evangeliska Alliansen riktat till allmänheten på sin hemsida.

- Det är uppenbart att det engagerar och förvånar allmänheten när Skolverket blundar för kristendomens påverkan på vår kultur, avslutar Stefan Gustavsson.

Du kan beställa SEA:s nyhetsbrev på www.sea.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar