2010-04-29

Demokratin urholkas

Mats Tunehag skriver i Världen idag:
De flesta länder i världen har tämligen bra grundlagar, men andra lagar och förordningar samt gällande praxis förhindrar ibland det man stolt bekänner sig till i grundlagar. Det gäller ofta yttrandefrihet och religionsfrihet. De gamla kommunistländerna var typexempel på detta och i dag är det ofta muslimska länder, post-kommunistiska och kommunistiska länder som kör detta falskspel.

Det är givetvis tragiskt, men det är ännu mer tragiskt och skrämmande när gamla demokratier går åt detta håll. Englands Magna Charta från 1215 innehåller delar som inspirerat till dagens fri- och rättighetskataloger och FN:s stadga om de mänskliga rättigheterna. Den amerikanska konstitutionen och inte minst det första tillägget är avgörande för religionsfriheten, mötesfriheten, yttrandefriheten och pressfriheten.

Exempel från USA och Storbritannien belyser hur demokratins byggstenar urholkas. Den 19 april startade förhandlingarna i USA:s högsta domstol om huruvida en kristen studentgrupp på University of California ska kunna kräva att studentgruppens ledning ska vara kristna och försöka leva enligt den världsvida kyrkans 2000-åriga tradition. (CLS v. Martinez, läs mer på www.advocatesinternational.org) Homosexuella grupper menar att det är diskriminerande och alltså ska gruppen förbjudas. Eller så måste den kristna gruppen anta ateister, praktiserande homosexuella, buddister – ja alla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar