2010-04-25

Lämna eller stanna kvar?

Hakon Långström skriver i Hemmets Vän:

"Jesu trogna vänner sörjer när det i deras kyrka, samfund eller församling sker sådant som de finner vara emot Guds ord. Då kommer frågan: ska jag lämna eller stanna kvar? Frågan är smärtsam och har inget enkelt svar. Den gäller inte bara medlemmar i någon viss kyrka utan kan uppstå i flera kyrkosamfund. Den är inte heller ny, vi ser i kyrkohistorien hur den ställts om och om igen.

Ofta betyder det egna kyrkosamfundet mycket för en Jesu vän. Där har hon varit hemma, där finns vänner. Även om vår tids ekumenik på ett tydligare sätt visat att vänskapen mellan Jesu vänner inte känner kyrko- och samfundsgränser så betyder det egna mycket. Därför är frågan smärtsam.
Trots att det var den högsta ledningen för Jerusalems tempel, översteprästerna, som var ansvariga för att Jesus avrättats, övergav inte de första lärjungarna templet utan samlades där. De övergav inte heller synagogan. Paulus gick, när han kom till en ny stad, först till synagogan. Det var inte förrän de blev utkastade från synagogan Jesu vänner övergav den. Jerusalems tempel raserades som Jesus förutsagt."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar