2010-04-19

Kulturdebatt med kristna förtecken

Från Hemmets Vän:
"Det händer något nytt i kulturdebatten i Sverige. Under många år har den kristna tron marginaliserats och tryckts undan av 40-talister med en medveten, politisk agenda.

Humanisterna med Christer Sturmark i spetsen är också ute efter att jaga bort kristen tro från det offentliga rummet och förpassa den till den privata sfären och till kyrkornas interna angelägenheter. Ett initiativ utifrån kristna värderingar måste få höras, Jesus måste ut på samhällets torg igen, vi måste påverka det allmänna kulturklimatet.

Den som påstår detta är Tuve Skånberg, grundare och direktor för Claphaminstitutet. Efter 15 år i Sveriges Riksdag som riksdagsman för KD tog han ett initiativ till bildandet av detta institut.

– Jag upptäckte att det finns ett vakuum mellan den politiska sfären och trons område. Kyrkornas värld täcks av de kristna tidningarna och politikens värld speglas i dagspress och annat, men hur skall kristna värderingar nå fram i det offentliga rummet? Hur överlappar vi den klyfta som finns där? Skall humanisterna vara den enda grupp som skall ha tillgång till torget?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar