2010-04-10

Granska SD, Katolska kyrkan – och islam

Mats Tunehag skriver i Världen idag:"Religionsfrihet innebär att man får tro på olika gudar, läror och idéer. Men i den sekulariserade västvärlden säger man ogenomtänkt att alla religioner är lika och ska bara accepteras. Men alla religioner är inte lika, lika lite som alla politiska ideologier och partier är lika.



Politisk frihet innebär att man får tro på Marx, propagera för nyliberala idéer, kämpa för dödshjälp eller demonstrera för stopp för invandring. Men få skulle väl någonsin hävda att man inte ska granska eller kritisera innehållet i olika partiprogram. Det är en självklarhet på fikarummet, i media och i riksdag.


Det borde vara lika självklart att få ifrågasätta och diskutera innehållet i olika religioner och vad de leder till. Man kan studera vad exempelvis kommunism omsatt i praktiken har lett till. Man kan även se vad islam betyder för människor och samhällen där religionen har ett avgörande inflytande på lagstiftning och mänskliga relationer. Det finns samband mellan politiska ideologier och religiös tro och vad för slags samhälle som skapas."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar