2010-05-13

Både generös attityd och tydlig kristen tro

Stanley Sjöberg skriver i Hemmets Vän:
"Det behövs en genomtänkt ståndpunkt i vårt land för vad vi menar med religionsfrihet. Sverige har förändrats och hela Europa befolkas i vår tid av afrikaner, asiater, araber, judar, sydeuropéer och dem som känns igen som blonda skandinaver.
Vi är frikyrkliga och statskyrkliga, katoliker och ortodoxa som alla bekänner oss till kristen tro. Vi har arbetskamrater, grannar och släktingar som är muslimer, buddister, ateister eller tillhör olika rörelser inom det som kallas ”New Age”.
Det fanns en tid i Sverige när alla skulle tillhöra den svenska statskyrkan. När frikyrkorörelserna bröt fram sattes ledarna i fängelse, landsförvisades och utsattes för olika former av straff. I mitten av 1900-talet var det mycket ovanligt att vara kristen katolik. Det fanns judar, men inte många muslimer och buddister. Nu finns det fler muslimer än antalet frikyrkliga i Sverige.
Därför är det viktigt att vara förankrad i den grundläggande etik som Jesus givit oss för sociala relationer i ett mångkulturellt samhälle. Bibeln är tydlig med att vi inte får göra skillnad mellan jude eller grek, barbar eller skyt, afrikan eller skandinav! Jesus accepterade inget avstånd i relation till samarierna med en främmande religion. Han förklarade dem som goda medmänniskor! Paulus undervisade om positiva sociala relationer mellan kristna och romare, trots avguderi. Speciellt talade han om att generöst kunna ta del av livsmedel som till och med hade offrats till avgudar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar