2010-05-06

Kyrka i Syd tar sig ton

Elisabeth Sandlund skriver i Dagen:
"Svenska kyrkans beslut om samkönade äktenskap får återigen följder för den världsvida ekumeniken.
Världens snabbast växande lutherska kyrka, som snart också är världens största, säger nej tack till ekonomiskt och personellt stöd från och samarbete med de systerkyrkor runt om i världen som accepterar samkönade äktenskap. Beskedet från den evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania är inte oväntat eftersom det föregicks av ett uttalande från kyrkans biskopsråd i början av året.

Vad som nu skett är ett tydligt åskådningsexempel på det biskop emeritus Biörn Fjärstedt betonade i sin debattartikel i tisdagens Dagen, där han kommenterade vår serie om teologin från de forna missionsfälten i Syd: Västvärldens teologer måste vara beredda att ta till sig erfarenheter från andra håll. De kan inte längre ta för givet att deras agenda också är den övriga världens."

4 kommentarer:

  1. Det är bra att EFS styrelse har tagit ett beslut att de som inte vill viga samkönade par kan avstå. Men det finns EFS präster som är villiga att viga samkönade par. Kan de vara kvar i tjänst? Det går inte att halta på båda sidorna!

    SvaraRadera
  2. Det är bara att gratulera kyrkan i Tanzania.
    Äntligen en kyrka som vågar stå upp för "Guds ord"! Georg Adolphi.

    SvaraRadera
  3. För fullständighetens skull kan sägas att också för Svenska kyrkan som helhet - alltså det som inte är EFS - finns beslutet att präst som så önskar har RÄTTEN att avstå från eventuell samkönad vigsel.

    SvaraRadera
  4. Och vi som viger samkönade par bidar tiden an. Vi blir ständigt fler och snart kommer även Tanzania med på tåget. Vi är tillräckligt många.
    /Anne Ånüm

    SvaraRadera