2010-05-28

Kunglig eller kyrklig tradition?

Siewert Öholm skriver i Världen idag:
"Jag blir instinktivt misstänksam när ärkebiskop Anders Wejryd och blivande prästen (biskopskandidaten?) Helle Klein talar med starka brösttoner om vad som är både andligt, kulturellt och genusmässigt rätt när det gäller hur kronprinsessan ska färdas fram till altaret den 19 juni.
I Wejryds fall blir jag närmast generad. För mig har han noll trovärdighet som försvarare av såväl andlig tradition som bibelsyn när det gäller framtida vigslar i Svenska kyrkan. Hade han visat ens bråkdelen av det engagemang, andliga ansvar och traditionsförsvar som han nu hastigt plockar fram, också under debatten om samkönade äktenskap, skulle det varit hedrande för honom.
Helle Klein är som vanligt osäker på vem hon är, radikalfeminist, socialist, präst eller biskopskandidat. Det gäller ju att positionera sig i god tid och ha rätt vänner. I sin ”linje­ledare” om bröllopet i Aftonbladet den 18 maj kräver hon att ärkebiskopen ska säga nej till att kungen ska ”överlämna” kronprinsessan till sin blivande make. Hon påstår (felaktigt) att det skulle ”vara ett brott” mot Svenska kyrkans vigselordning. Men mest vädrar hon ett allmänt USA-förakt och försöker göra hela frågan till en överklassfråga med Hollywoodförebilder."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar