2010-05-25

Frihet till - eller frihet från - religion

Stefan Attefalla skriver i Dagen:
"När religionen tar steget ut i det offentliga och blir ett kollektivt uttryck beskrivs det helt plötsligt som ett hot mot ett modernt samhälle.
Vårt samhälle bygger på värderingar som har tusenåriga traditioner. Den viktigaste bäraren av dessa värderingar är kristendomen. Ett självklart påstående som ändå är kontroversiellt att hävda i dagens Sverige.
Men relationen mellan staten och religionen har skiftat. Religionen har ibland setts som en alternativ auktoritet till staten och därmed blivit ett hot, vilket många gånger lett till förföljelse. Men en alternativ strategi har också varit att skapa en statsreligion som människor automatiskt tillskrivits och från vilka små avvikelser har tolererats. Därmed har religionen förminskats till ett maktmedel. I Sverige användes Svenska kyrkan många gånger som statens förlängda arm. Partipolitiseringen av Svenska kyrkan är en rest från det synsättet.
Ett annat mer sentida sätt att motarbeta religionen har varit att tala illa och aktivt motarbeta den. Eller förminska den. Exempelvis talar i dag många samhällsaktörer om religion som något acceptabelt eller rentav bra, så länge det sker i det privata. Men när religionen tar steget ut i det offentliga och blir ett kollektivt uttryck beskrivs det helt plötsligt som ett hot mot ett modernt samhälle. Det är inte ovanligt att vi i dag hittar detta förhållningssätt i etablerade riksdagspartier, både på höger- och vänsterflanken."

1 kommentar:

  1. Lennart Jacobson25 maj 2010 kl. 09:49

    Attefalls artikel, även Göran Hägglunds utspel om att begränsa politikernas/politikens makt, är bland det bästa jag hört från KD:s håll på länge.

    Det hörs ju direkt på poltikerna att de inbillar sig vara klokare än andra och vill ingripa för att rätta till. Det gäller i synnerhet när de tror sig vara i majoritet.

    Det senaste var när Folkpartiets Jan Björklund och Fp tyckte att det skulle bli förbjudet för föräldrar att ge sina barn undervisning. Han "tänkte" på barnen.....

    Samma tanke ligger bakom många vänsterpolitikers krav på att även friskolor skall vara fri från allt religiöst. De tänker på barnen......

    Som om föräldrarna vore farliga eller omyndigförklarade.

    Bra, KD!

    SvaraRadera