2010-03-25

"En så fin pojke kan inte vara en våldtäktsman!"

Från Bengts blogg:
"Jag måste säga att gårdagens Uppdrag granskning i TV1 var något av det otäckaste och mest skrämmnade jag sett. Ett helt samhälle förnekar att två våldtäkter skett trots DNA-bevisning och att pojken, Oskar, blivit dömd i två rättsinstanser. En makalös föföljelsekampanj som det verkar initierad av de vuxna i det lilla samhället Bjästa där de våldtagna flickorna utpekas som lögnare och "horor". Otroligt råa uttryck för hatet mot flickorna finns på olika sociala media på internet. En facebookgrupp till stöd för förövaren startades av Oskars mamma och fick snart 4000 medlemmar. Det är viktigt att påpeka att stödkampanjen för Oskar har inte dragits igång av honom själv. En ljuspunkt i programmet var hans eget erkännande som vi fick ta del av på band från ett polisförhör i början. Han ville erkänna och var ångerfull. Tyvärr drogs han sedan med i den förnekandekampanjen och ändrade sin berättelse."

Läs också Dagen: Våldtäktsdömd pojke fick applåder i kyrkan
SvD: Prästen i Bjästafallet ska utredas
DN: Det gammelpatriarkala Sverige lever i Bjästa
Aftonbladet: I Bjästa gick mobben loss
Kyrkans Tidning: Präst anmäld efter inslag i tv-program
SvT: Bjästa - ett samhälle ångrar sig

5 kommentarer:

  1. Jag blir så förbannad efter att ha kollat på Uppdrag Granskning. Hur kan man bli så fruktansvärt inskränkt och blunda för sanningen? Obegripligt att framförallt vuxna beter sig på detta sätt! Man skäms! Ett barn har fått sitt liv förstört och då menar jag INTE pojken!!!! Usch och fy, jag mår illa...

    SvaraRadera
  2. Fy Fan !

    Det luktar Knutby lång väg.
    Hur kan folk vara så jävla korkade?

    Grabben skall ha sitt straff och och byn skall bara tiga alt. stötta och be flickorna om ursäkt för sitt ofantliga svek.

    Åh prästen, tro fan att folk går ur kyrkan, vilken idiot.

    SvaraRadera
  3. Amanda Ögren bör bli årets hjälte. Vilken tjej. Hon agerade som en kristen. Synd bara att det inte var hon som var präst, rektor och ungdomsledare.

    SvaraRadera
  4. Nu är det väl iofs så att det är rätt vanligt att flickan inte blir trodd och att våldtäktsmannen (eller pojken, kanske man ska säga) hyllas. Wennerstam tog upp det för ganska länge sedan (2002), i sin bok "Flickan och skulden".

    Detta är inte alls något ovanligt. Faktum är att det är väldigt vanligt att flickor inte ens anmäler för att de vill undvika just precis detta.

    För dem av oss som jobbat kring de här frågorna är detta inte alls någon nyhet, alltså. Tvärt om. Men det är en nyhet att media bryr sig.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Flickan_och_skulden

    SvaraRadera