2010-03-02

Gudstjänster utsatta för stor konkurrens

Stanley Sjöberg skriver i Hemmets Vän:
"Med perspektiv på vår tids läge är jag överens om att 2000-talet är en oerhörd utmaning. Situationen fordrar mer av andligt ledarskap än jag någonsin har kunnat leva upp till. Europa har en spännande kristen historia men också en erfarenhet av andligt förfall och vilsenhet.

Aldrig tidigare har kyrkornas gudstjänster varit utsatta för sådan konkurrens. Skickliga artister med storslagen musik, otroliga resurser av ljudförstärkning, ljuseffekter och rökmaskiner, får våra lovsångsteam och kyrkokörer, utifrån ett kulturellt perspektiv, att blekna. Så var det inte förr när kyrkomusiken och läsarsångerna var folkets viktigaste musikupplevelse. När jag var ung evangelist fanns ingenting annat än dansmusiken på en loge som konkurrent till strängmusiken i kapellet. Vi har också i vår tid biografernas filmbudskap som anknyter till andliga frågor, men som ofta förvränger och förnedrar. Mitt i allt detta finns de goda budskapen med färgstarka predikanter på olika tv-kanaler och med fantastiska gudstjänster som sänds direkt över internet, både från Filadelfia i Stockholm och från Livets Ord i Uppsala.
........................
Bibelkunskap lockar


De kyrkor som ger utrymme för grundläggande bibelstudier som klargör svåra frågor och förmedlar kunskap om Bibeln har på ett överraskande sätt märkt en tillströmning av både yngre och äldre. Det vanliga är att ”predikan” är pastorns tankar och uppmaningar utifrån en text som fungerar som språngbräda. Ett bibelstudium tvingar den som leder att studera ordens betydelse, sammanhang och bakgrund. Jag har själv inbjudits till sådana möten och förvånats över hur många som vill lyssna och få mer bibelkunskap."

Läs mer>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar