2010-03-13

Flickaborter

Stefan Swärd skriver i sin blogg:
"I senaste numret tar The Economist upp som huvudämne flickaborterna. Man liknar det vid ett systematiskt folkmord som pågår i världen. Man räknar med att långt över 100 miljoner flickor har aborterats under senaste årtiondena, framförallt i Kina och Indien men även i andra asiatiska länder. Aborterna görs bara på grund av kön. Anledningen till detta är traditionella könsvärderingar kombinerat med den strikta familjepolitiken där antalet barn strikt ska begränsas, samtidigt som alltfler har tillgång till ultraljudsundersökningar. Om en familj bara kan få ett barn, då vill man absolut ha en pojke.

The Economist konstaterar också att Sydkorea tidigare hade liknande problem men där har man kommit tillrätta med detta, det föds lika många flickor som pojkar i i Sydkorea nuförtiden.

Detta globala jätteproblem pekar på vikten av att flickor och pojkar värderas lika. Men det pekar också på abortproblematiken. Det är en djup tragedi att vara oönskad av sina föräldrar. Och den djupaste tragiken är att mista sitt liv redan i mammas mage därför att man är oönskad. Det The Economist pekar på är att flickor är mer oönskade än pojkar - en djup tragik."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar